Een vlo is een parasiet die leeft in de vacht van onze huisdieren.Ze voeden zich met bloed van uw huisdier (hierdoor heeft vlooienstoelgang een rode kleur onder de microscoop of wanneer ze worden nat gemaakt). Vlooien zijn de voornaamste oorzaak van jeuk bij uw huisdier en ze kunnen ook jeuk veroorzaken bij de mens.
Wanneer uw huisdier meermaals een vlooieninfectie heeft gehad is er een kans dat uw huisdier een overgevoeligheid gaat ontwikkelen tegen vlooien en hun stoelgang.Vlooien lopen zelden rechtstreeks over van de ene naar de andere hond. Honden worden echter voornamelijk besmet vanuit de omgeving.
Levenscyclus:
De vrouwelijke vlo kan tot 25 eieren per dag leggen die meestal dan van uw huisdier afvallen en in de omgeving terecht komen. Na 1-2 dagen komt er een larve uit het ei. Indien het zeer koud is, kan het langer duren alvorens de larven uit het ei komen. Er gebeuren 2 vervellingen alvorens de larve omgevormd wordt tot een pop.De volwassen vlo komt uit de pop wanneer het warmte en trillingen voelt in zijn omgeving. Deze warmte en trillingen wijzen er voor vlo op dat er een gastheer is in de omgeving. Wanneer u en uw huisdier op vakantie zijn en het huis leeg staat voor enkele weken gaan de volwassen vlooien niet uit hun pop komen. Ze missen immers de noodzakelijke prikkels van warmte en trillingen om uit hun pop te komen. Als u dan terug komt gaan er door de omgevingprikkels ontzettend veel vlooien vervellen, in dit geval spreken we van een vlooienplaag. In dit geval kan het zijn dat zowel u als uw huisdier zwaar belaagd worden door de vlooien.De levenscyclus neemt ongeveer 12 dagen in beslag.
Vlooien bestrijden op het huisdier
Indien meerdere huisdieren in hetzelfde huis wonen, moeten ze allemaal tegelijkertijd tegen vlooien behandeld worden.
Zodra u tekenen van irritatie bij uw huisdier bemerkt, zoals kale plekken of een rode geïrriteerde huid, is het raadzaam uw dierenarts te raadplegen.
De eerste plek om met bestrijden te beginnen is natuurlijk uw huisdier. Het beste is een anti vlooienmiddel die u bij ons kan aanschaffen. Zorg dat het middel niet alleen de volwassen vlooien bestrijdt, maar tevens de eitjes en de larven. Bij een vlooieninfectie moet u ook altijd ontwormen, dit omdat vlooien ook de lintworm overbrengen.
Vlooien bestrijden in huis
- Stofzuigen: Gebruik de stofzuiger om het tapijt of het kleed, en daarnaast de rest van het huis zorgvuldig te zuigen. Ook en vooral de plekken waar je moeilijk bij kunt komen. Tussen de kussens van banken en fauteuils, bij de plinten en dus letterlijk in alle hoeken en gaten. Vergeet ook de katten- of hondenmand niet! Klop deze eerst buiten uit, zodat de vlooien, eitjes en larven eruit vallen. Niet voor de deur natuurlijk, want dan loopt u ze zo weer mee naar binnen.
Ook de auto dient gestofzuigd te worden, daar u dagelijks vanuit de auto het huis binnenstapt en zo dus vlooien of vlooieneitjes mee kunt brengen.
Omdat na het stofzuigen vlooien, eitjes en larven in de stofzuigerzak zullen zitten, is het raadzaam een vlooienbandje in de stofzuigerzak doen om deze te doden. De stofzuigerzak weggooien na het zuigen is natuurlijk ook goed.
- Niet dweilen: Het is beter even niet de vloer te dweilen, daar de vlooien houden van een vochtige omgeving. Vocht blijft gemakkelijk achter tussen de plinten of in kieren en dat zijn dus ook de favoriete verblijfplaatsen van vlooien en larven. Beiden gedijen prima bij vochtigheid; een gedweilde vloer is dus precies in hun straatje en beter even te mijden dus! Wel kun u dweilen met azijn, hiermee bestrijdt u ook actief de vlooien, de eitjes en de larven.
- Omgevingsspray: Na het grondig stofzuigen van het hele huis en de auto is het aan te raden een omgevingsspray te gebruiken die werkzaam is tegen de vlooien, de eitjes en de larven.
- Heet wassen: Dekens, manden, kussens of andere voorwerpen waar uw huisdier graag op ligt of zit, dienen zo heet mogelijk gewassen te worden. Waar mogelijk op 90 graden, anders op 50 of 60 graden. Hierdoor zullen noch de eitjes, noch de larven overleven.
Neem voor de zekerheid ook de kussens op de bank mee. Indien uw huisdier wel eens in uw slaapkamer is, reinig dan ook het beddengoed. Herhaal dit wekelijks, zeker gedurende de weken dat u vlooien aan het bestrijden bent.
Om zeker te zijn dat nergens vlooien, vlooieneitjes of -larven achterblijven, is het verstandig ook uw kleren zo snel mogelijk te wassen. Alsook de kleren in de (vuile) wasmand, want ook hier kunnen makkelijk vlooien of vlooieneitjes in zitten. Dus, alle kleren direct (zo heet mogelijk) te wassen en opbergen in de kast.
Een andere mogelijkheid is de voorwerpen (dekens, kussens etc.) vacuüm te verpakken in plastic zakken, en dit gedurende minimaal een week gesloten te houden. De vlooien zullen het niet overleven door een gebrek aan zuurstof.
Wees echter wel voorzichtig met het verplaatsen van deze voorwerpen om besmetting op andere plaatsen in huis te voorkomen!