Laparoscopische sterilisatie hond

Laparoscopie Hond

Vanaf heden is het bij DAC Damsheide ook mogelijk om je hond laparoscopisch(via kijkoperatie) te laten steriliseren. Onze dierenarts Jan Nelissen heeft hiervoor een uitgebreide gespecialiseerde cursus gevolgd in het ircad in Straatsburg (https://www.ircad.fr/).

Bij een laparoscopische sterilisatie worden er 3 kleine sneetjes van 5 mm gemaakt in de buikwand van uw hond(1 voor de camera en 2 voor de instrumenten). De buik wordt dan opgeblazen met verwarmd koolzuurgas(Co2) om een mooi beeld te krijgen van alle buikorganen. De eierstokken worden daarna gezocht en de bloedvaten en bevestigingsbanden van de eierstokken worden ‘geseald’ en doorgesneden. Vervolgens kan de losgemaakte eierstok door 1 van de kleine sneetjes naar buiten gehaald worden. Bij een laparoscopische sterilisatie moeten de handen van de chirurg dus nooit in de buik van uw huisdier. De 3 kleine sneetjes worden vervolgens intradermaal gehecht zodat er uitwendig geen hechtingen zitten en daardoor zal uw hond ook weinig hinder ondervinden van de wondjes en meestal weinig neiging hebben om hieraan te gaan likken.

Het laparoscopisch steriliseren van je hond heeft dus verschillende voordelen over de traditionele open sterilisatie maar volgens onze mening vooral interessant voor honden die meer dan 15 kg wegen. Het grote voordeel is dat de chirurg minder of niet moet trekken aan de eierstokken en dat daardoor de laparoscopische sterilisatie bij grote honden veel minder pijnlijk is voor de hond. ( een studie gepubliceerd door Journal of the American Veterinary Medical Association gaf zelfs een 65 procent lagere pijnscore aan na een laparoscopische sterilisatie vergeleken met een traditionele open sterilisatie https://www.avma.org/sites/default/files/resources/javma_227_6_921.pdf ). Door het feit dat de laparoscopische sterilisatie minder pijnlijk is, is meestal ook een minder diepe narcose noodzakelijk. Bij een laparoscopisch sterilisatie is er meestal ook veel minder bloedverlies en een kleinere kans op infecties. Het laatste voordeel is dat het 3 kleinere sneetjes zijn die meestal beter genezen dan 1 grotere snede.

Toch moet er gezegd worden dat er ook enkele kleine nadelen zitten aan de laparoscopische sterilisatie. Het is wat duurder dan de traditionele sterilisatie omwille van het dure materiaal. Ook moeten de ademhaling van de patiënten beter gemonitord worden omdat de buik wordt opgeblazen met Co2. Het laatste nadeel van de laparoscopische sterilisatie is dat indien er zich tijdens de operatie complicaties voordoen ( denk aan een bloeding of een erg afwijkende baarmoeder ) , de chirurg toch moet beslissen om een ‘gewone ‘ open sterilisatie te doen.

Laparoscopie bij de teef