Wat betekent sterilisatie nu precies?

Sterilisatie houdt in dat de eierstokken van de teef worden verwijderd waardoor zij niet meer vruchtbaar is. In onze praktijk bieden wij zowel laparoscopische sterilisatie als de popen methode aan. Afhankelijk van de leeftijd worden enkel de eierstokken of ook de baarmoedere weg gehaald. De teef wordt hierna ook niet meer loops. In medische termen wordt een sterilisatie ook wel een castratie genoemd.

Loopsheid bij teven

Een teefje wordt normaal gesproken 2 tot 3x per jaar loops. De loopsheid duurt gemiddeld 3 weken en is vaak een vervelende periode voor zowel de teef als de eigenaar. Het teefje verliest in deze periode bloed. Veel eigenaren doen hun hond een broekje aan zodat ze toch nog vrij kan rondlopen zonder dat alles onder het bloed zit.

Het gedrag van teefjes kan ook veranderen tijdens de loopsheid. Er zijn teven die tijdens de loopsheid erg aanhankelijk en sloom worden. Zij zullen ook proberen om reuen te verleiden door voor hen te gaan staan en hun staart opzij te houden. Doordat het teefje tijdens de loopsheid een bepaald luchtje met haar meedraagt wordt ze onweerstaanbaar voor reuen.

Wilt u geen pups dan kunt u uw teefje tijdens de loopsheid het beste zover mogelijk van de reuen weg houden. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Schijnzwangerschap

Het kan zijn dat uw teef na haar loopsheid last krijgt van een schijnzwangerschap. Uw teef ervaart deze periode precies hetzelfde als een echte zwangerschap. Ze gaat melk produceren en kan met knuffels gaan slepen. Ze kan gaan graven om haar nest voor te bereiden. Het kan zijn dat ze slechter gaat eten doordat haar lichaam eigenlijk helemaal in de war is geraakt door de schijnzwangerschap. Na ongeveer 8 weken gaat dit vanzelf weer over. Bij honden die teveel last hebben van deze schijnzwangerschap (niet of nauwelijks eten, heel zenuwachtig zijn, veel janken en piepen, melk in de melklieren hebben, nestgedrag) raden we een medicamenteuze behandeling aan. Vraag raad aan uw dierenarts.

Wat zijn de voordelen?

    • Er is slechts één ingreep nodig. Voor geboortebeperking met behulp van de prikpil zijn meerdere opeenvolgende behandelingen nodig. Dit is niet goed voor de gezondheid van de hond. De prikpil wordt bij ons in de praktijk daarom ook uiterst zelden gebruikt.

    • Bij vroegtijd steriliseren (na de eerste loopsheid) is er bijna geen kans om mammatumoren te krijgen. Dit zijn tumoren aan de melkklieren, ook wel borstkanker genoemd. Hoe vroeger de teef wordt gesteriliseerd, hoe minder kans op mammatumoren. Als de teef al 4-5 keer loops is geweest zal er geen verminderde kans meer zijn op mammatumoren, wel kunnen we de andere boven- en ondervermelde nadelen vermijden. 

    • Het voorkomen van pyometra (zie foto hieronder) en endometritis. Pyometra is een baarmoederontsteking waarbij er etter aanwezig is in de baarmoeder. Endometritis is een ontsteking van het baarmoederslijmvlies

pyometra hond

  • De teef kan niet meer schijndrachtig worden. Bij een schijndracht zullen de tepels zwellen en kan de teef rusteloos worden. Sommige teven produceren zelfs melk. De teef kan ook nestgedrag vertonen, bv. een nest voor pups willen bouwen.

  • De teef wordt niet meer loops en zal dus ook geen bloed meer verliezen. Dit kan een belangrijk voordeel zijn als de teef in huis wordt gehouden.

  • Er is een verminderd risico op acromegalie en diabetes mellitus. Diabetes mellitus is suikerziekte. Acromegalie is een ziekte waarbij er een overmatige groei is van weke delen en/of botweefsel.

 

Wat zijn de nadelen?

  • Door de sterilisatie en de hormonale veranderingen die dat met zich meebrengt, kan het voedingsgedrag van het dier veranderen waardoor een gesteriliseerd dier inderdaad meer aanleg heeft tot verdikken. Hierop kan je zelf echter gemakkelijk inspelen : aangepaste voeding (met verlaagd energie-gehalte), voldoende beweging, geen 'tussendoortjes' en regelmatige gewichtscontroles maken dat het gewicht onder controle te houden is.

  • Na een operatie veranderen ze normaal gezien niet veel van karakter, sommige teven worden rustiger, enkele worden iets dominanter.

  • Zelden zien we na een operatie ontwikkeling van incontinentie, maar dit kan verholpen worden met medicatie.

 

Sterilistatie versus ‘de prikpil’

Bij honden wordt er meestal een injectie (progestageen) gegeven ipv een pil, maar dit heeft verschillende nadelen:

  • Kankerverwekkend: onder invloed van de geïnjecteerde hormonen zien we  een sterke stijging van vooral melkkliertumoren en in mindere mate van baarmoedertumoren

  • Sterk verhoogd risico op baarmoederontstekingen (pyometra).  Dit kan alsnog leiden tot een sterilisatie omdat een pyometra dmv medicatie soms moeilijk te behandelen is.

  • Op termijn duurder dan een sterilisatie.

 

Procedure

Indien u uw hond wil laten steriliseren kan u naar ons bellen voor een afspraak. Uw hond wordt dan de dag zelf tegen 9 uur nuchter binnen gebracht. De dierenarts kijkt dan voor opname nog even de hond na of deze gezond is (naluisteren hart,longen en algemeen medisch onderzoek). Eén dierenarts voert deze uit en een assistent volgt de narcose en de recovery op. Bij de teef wordt een snede in het midden van de buik gemaakt en worden de ovaria en eventueel baarmoeder verwijderd. De wonde wordt onderhuids gehecht waardoor verdere controle niet nodig is.  Likken of bijten aan de wonde is verboden. Indien de hond dit toch wil doen zal een t-shirt, oude pyama of zelfs een plastic halskraag nodig zijn om de wonde te beschermen. De hond wordt dan de volgende dag erop 's morgens opgehaald. In andere dierenartsenpraktijken wordt de hond meestal de dag zelf nog terug meegegeven maar wij kiezen hier niet voor omdat de hond bij ons rustiger gehouden wordt en de navolging beter is. Natuurlijk is dat altijd in onderling overleg met de eigenaar.