Angst bij vuurwerk of onweer is een vervelend probleem voor u en uw huisdier. Om hiervoor een effectieve oplossing te vinden, moet u allereerst enkele verschijnselen bij uw huisdier herkennen.
Omdat wij willen dat u en uw huisdier aangenaam de eindejaar kunnen doorbrengen, willen wij u graag helpen.
Het doorbrengen van oudjaar met uw trouwe viervoeter hoort een feest te zijn. Als u nog geen voorgaande negatieve ervaringen heeft, houdt u dan aan de tips (zie flyer).
Heeft uw hond al eerder paniekaanvallen gehad na hevige geluidsprikkels, wapen u dan met de tips, en vraag vrijblijvend extra informatie aan de balie. Ook is er altijd de mogelijkheid voor een gedragsconsult om de problemen te bespreken en tot een op maat gemaakte oplossing te komen voor uw hond.
Hoe herkent u angst bij uw hond of kat?
- het dier verstopt zich
- onrustig worden zonder duidelijke aanleiding (bv bij aankomend onweer)
- ineengedoken zitten
- het dier wil niet meer mee gaan wandelen (bv tijdens het jachtseizoen)
- onderdanig en erg aanhankelijk worden
- zonder aanleiding beginnen plassen in huis
- in de mand zitten trillen
- piepen of blaffen
Verschillende mate van stress:
Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden. Welke behandeling we instellen hangt af van de mate van stress. We kunnen het volgende onderscheiden:
- het huisdier reageert alleen de hele maand december (regelmatig) angstig of panisch op vuurwerk
- het huisdier reageert alleen angstig of panisch op en rond oudejaarsdag
- het huisdier reageert altijd al angstig tot panisch voor onweer, storm, knallen, vuurwerk,…
Bij deze groep dieren is het verstandig om minimaal 3 maanden vóór Oud en Nieuw een dierenarts/gedragsdeskundige te consulteren. We kunnen dan proberen om het dier in het algemeen wat stabieler te maken tegen de oorzakelijke prikkel, naast het opstellen van een plan voor de maand december en de climax rond Oud en Nieuw.
Wat kunt u tijdens deze periode doen? Een gouden regel: uw huisdier wordt pas rustig als u ook rustig bent!!!
Laat met Oud en Nieuw uw huisdier niet alleen! Heel veel huisdieren zien hun baasjes gelukkig als bron van zekerheid en rust. Door er gewoon te zijn, kan u er al voor zorgen dat uw huisdier zich gesteund voelt en dus veel geruster is! Gedraag u niet anders dan anders.
Ga voor het vuurwerk losbarst een grote wandeling maken (aan de lijn!), of ga met uw hond fietsen om hem lichamelijk moe te maken. Katten houdt u best binnen op Oudejaarsdag, en ook op Nieuwjaarsdag!
Probeer in huis een rustige omgeving te creëren:
- gordijnen dicht
- rolluiken naar beneden
- zachte achtergrondmuziek
- eventueel zelfs aromatherapie kaarsen
- doe alles waar U ZELF rustig van wordt
Doe of er niets aan de hand is en probeer te zijn zoals u altijd bent. Indien uw stemming anders is, zal de hond daar direct op reageren.
Als uw huisdier steun zoekt bij u en hij/zij voelt zich veiliger in uw nabijheid, laat dat dan ook toe! Wat is er mooier dan een dier dat u als veilige haven ziet!
Indien uw huisdier een gedrag uit dat op angst duidt (zie boven), ga daar dan niet expliciet op in. Laat het dier naar een plekje toegaan waar het zich comfortabel voelt: voor sommige honden is dat de badkamer, de bench, onder een deken, bij u op de bank,… Contacteer uw dierenarts / gedragsdeskundige voor extra tips hoe u dit bij uw huisdier in de toekomst het beste kan aanpakken.
Ieder huisdier, ieder baasje en iedere situatie is anders! Vandaar het belang om individueel tips te vragen als de algemene tips niet voldoende blijken!
Al jaren houdt men vast aan het principe dat als een hond ergens van schrikt en angstgedrag vertoont, men de hond moet negeren. De hond moet het zelf maar uitzoeken. Dit is eigenlijk heel jammer, omdat wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat wij daar eigenlijk anders mee moeten omgaan:
- moet de hond het alleen uitzoeken, dan duurt het heel lang voordat de hond hiervan hersteld.
- steunt de eigenaar de hond door dicht tegen de hond aan te gaan staan of bij de hond te gaan zitten of als de hond tegen de eigenaar aan gaat liggen, dan werkt dit angst / stress reducerend.
- gaat de eigenaar de hond aanhalen en toespreken, dan neemt het angstgevoel van de hond nog sneller af. Het nadeel hiervan kan zijn dat de hond geen angst heeft, maar het angstgedrag gaat vertonen om de prettige aandacht van het aanhalen te krijgen! Zorg er dus voor dat u de hond niet anders gaat toespreken tijdens angstfases. U mag gerust op een normale toon tegen uw hond praten, als u dat gewend bent. Maar ga niet betuttelend om met uw hond, want dan gaat hij dat ervaren als een ‘bonus’ die hij krijgt als hij angstig gedrag vertoont
Het troosten is niet datgene dat de hond als beloning ervaart, maar het ophouden of het weggaan van de dreiging is de beloning. Als we de hond zijn eigen gang laten gaan kan hij alle soorten van gedrag ontwikkelen om die dreiging te laten verdwijnen. Zo kan hij blaffen en uitvallen naar een brommer die toch doorrijdt, waarbij de hond kan leren dat uitvallen werkt. De hond kan vluchten voor enge objecten, mensen of dieren, waarmee hij leert dat hij sneller is en dat als hij vlucht de dreiging verdwijnt. Dit is toch niet wat wij willen.
Honden raken vaak in paniek van vuurwerk of onweer. Als wij onze honden negeren als ze angstig zijn, en het ze zelf laten uitzoeken, resulteert dit uiteindelijk dat de hond wegvlucht voor het vuurwerk in plaats van naar zijn baas toe te rennen om bij hem steun te zoeken.
Hulpmiddelen
Desensibilisatie van het gedrag:
Gedragstherapie bij hond en baas is sowieso de eerste stap. Begin tijdig (niet later dan eind oktober / begin november) met instructie en training. Een dierenarts / gedragstherapeut kan u advies geven in de training van jouw bange hond.
Leer uw huisdier naar een veilige plek te gaan als het zich nerveus of angstig voelt. Dit kan een plaats in huis zijn, of zijn mand/bench, of zelfs gewoon in uw nabijheid.
Bijkomend kan gewerkt worden met een gedragstherapie CD. Deze bevat verscheidene geluidssessies. U kunt op voorhand (2-3 maanden) reeds oefenen met uw hond, indien nodig gecombineerd met individueel begeleide gedragstherapie. Belangrijk is dat u ook oefeningen doet om het zelfvertrouwen van uw hond op te krikken en hem stressbestendiger te maken.
- Nutrazyl: Nutrazyl is een snelwerkend, natuurlijke voedingssupplement dat stress en angst tegengaat en zo ongewild gedrag bij honden en katten kan voorkomen. Best begint u minstens een paar dagen op voorhand met deze capsules te werken. Voor meer info kan u hier terecht.
- Adaptil verdamper en/of halsband: Dit is een verdamper/speciale halsband die feromonen vrijgeeft. Dit zijn geurhormonen die de hond een rustig gevoel geven. Zeker voor honden die piepen en onzindelijk worden bij angstaanvallen, helpt dit voortreffelijk.
- Pillen tegen de angst: Deze pillen werken tegen angst en zorgen ook dat dieren nare herinneringen minder goed kunnen opslaan in hun geheugen. Dit betekent dat de schrik voor vuurwerk elk jaar niet toeneemt.
*Alle middelen hierboven vermeld mogen in combinatie gebruikt worden!
De oude manier: verdovingsmiddelen om de hond suf te maken.
Deze tabletten worden afgeraden door onze dierenartsen! Er zijn echter dieren die een tegengestelde reactie maken bij deze medicijnen: doordat ze versuft zijn, kunnen ze de angst die gepaard gaat met lawaai niet echt plaatsen en kunnen zij daardoor extra panisch, of zelfs agressief worden. Ook bij oude patiënten en hartpatiënten kunnen deze tabletten ernstige bijverschijnselen geven!
Ze worden enkel nog meegegeven voor honden die ze al in het verleden hebben genomen met een goede resultaat.