De aanschaf van een nieuwe puppy is niet altijd even simpel en vaak zijn er een aantal valkuilen waarvan de meeste mensen niet vanop de hoogte zijn. Broodfokkers zijn dan ook vaak in staat om slecht geïnformeerde mensen om de tuin te leiden en hen een hond te verkopen waar ze de hele geschiedenis niet van kennen. Hierbij willen wij u enkele tips meegeven waarop u kan letten indien u een nieuwe puppy wilt kopen, zowel gekeken naar de pup als naar de fokker:
- Zoek op voorhand informatie op over de kweker, veel mensen delen vaak hun ervaringen met de kweker op forums of sociale media waardoor u een goed beeld kan krijgen met wat voor iemand u te maken heeft.
- Vaak komen broodfokkers af met het verhaal:” eenmalig nestje geboren op de boerderij” , indien u iets verder online zou zoeken zou u er wellicht achter komen dat de kweker in kwestie meerdere nestjes aanbiedt.
- Zorg ervoor dat u het moederdier mag zien, de pup bij het moederdier zien geeft u een goede indruk van de socialisatie en hygiënische omstandigheden waarin de pup vertoefd. De pups en het moederdier bevinden zich bij voorkeur in huis en niet ergens buiten in schuur, dit is zeer belangrijk voor een goede socialisatie.
- Bij honden kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen zoals bijvoorbeeld gewrichtsaandoeningen (HD & ED) of oogafwijkingen. Bij verschillende rassen bestaan aandoeningen die relatief vaak in dat ras voorkomen. Het is belangrijk dat hierbij het fokken rekening mee wordt gehouden om de aandoening terug te dringen. Voor diverse erfelijke aandoeningen is het mogelijk de ouderdieren te testen. Ouderdieren die een aandoening vertonen, kunnen dan worden uitgesloten van de fok. Op die manier is de kans veel kleiner dat uw pup zo’n erfelijke aandoening zal krijgen. Verdiep u daarom vooraf in de afwijkingen die voorkomen bij het ras van uw keuze, en vraag of de ouders getest zijn en wat de uitslag daarvan was. De fokker moet u de officiële papieren van deze uitslag kunnen laten zien.
- Vraag op voorhand naar het paspoort van de puppy, indien het puppy’s zijn die ingevoerd zijn vanuit het buitenland hebben deze ook een buitenlands paspoort. Dergelijke puppy’s hebben een groter kans op ziektes zoals parvo, kennelhoest, giardia, ….. en zijn ook jonger als er op het paspoort staat aangegeven. Koop bij voorkeur ook een pup die in België is geboren omdat u van deze pups de achtergrond beter kan achterhalen.
Enkele tips ivm de puppy zelf:
- Zuivere oren zonder vuil in, vuile oren met zwart in heeft vaak te maken met oormijt.
- Een mooi aansluitend gebit. Een over- of onderbeet kan leiden tot gebitsafwijkingen al is dit bij sommige rassen de standard.
- Let even op de oogjes en de oren dat deze zuiver zijn en er geen witte of gele uitvloei zichtbaar is uit de neus of ogen en de pups niet hoesten. Deze symptomen kunnen duiden op kennelhoest.
- Een mooie glanzende vacht zonder schilfers, ga ook even door de vacht met de vingers en kijk of u vlooien kan vaststellen. Ook als u de indruk heeft dat er veel “zwarte zand” op de pup zit kan dit duiden op vlooienuitwerpselen.
- Een zuivere poep en ondergrond, een vuile poep heeft vaak te maken met diarree.
- Magere pups met bolle buiken hebben vaak veel wormen.
- Goed gesocialiseerde pups komen op u af en kruipen niet weg in een hoek.
Enkele tips ivm de fokker:
- Ontwijkt geen vragen en kan duidelijk antwoord geven.
- Geeft nooit een puppy mee onder de leeftijd van 7 weken en zorgt ervoor dat alle puppy's gechipt en geregistreerd zijn(wettelijk verplicht) en gevaccineerd op 6 weken .
- Heeft meestal een wachtlijst en heeft slechts in enkele gevallen een pup van het gewenste ras onmiddellijk voor u beschikbaar en ook niet meer als 2 rassen waar hij mee kweekt.
- Een gezonde pup hoort geen preventieve medicatie mee naar huis te krijgen.
- Gaat zelf ook veel vragen aan u stellen zoals wat u met de puppy gaat doen en u eventueel een vragenlijst laten invullen. Dit is een teken dat het voor hem belangrijk is dat de pup goed terechtkomt.
- Hij laat u meerdere keren terugkomen en duwt u niet meteen in pup in uw handen met de boodschap u moet direct beslissen.