Een sterilisatie van de kat is een verwijdering van de eierstokken (ovariëctomie) of van de eierstokken en de baarmoeder (ovariohysterectomie).
Voordelen
- Een heel belangrijke reden is natuurlijk het vermijden van dracht bij kattinen, het aantal ongewenste kittens wordt verminderd. Elk jaar opnieuw komen kittens massaal in asielen terecht, of erger: ze worden verloren gezet, verdronken, enz. Help mee om deze onmenselijke situaties te voorkomen!
- Dracht of zwangerschap is een toestand die zeer veel van de kat vraagt. Ook de geboorte en het grootbrengen van kittens vormen een grote belasting voor het dier. Hier kan er natuurlijk ook vanalles fout gaan! Door te steriliseren blijft de kattin gespaard van deze risico's.
- De kattin is niet meer sexueel aantrekkelijk voor katers. Minder geluidsoverlast door schreeuwende katten en poezen. Ook geen sproeiende katers meer in de tuin.
- De kattin zal zich niet meer laten dekken door katers. Geen risico om een sexueel overdraagbare ziekte op te lopen (zoals FIV, FeLV).
- De kattin zal een kleiner territorium hebben waardoor zij dichter bij huis zal blijven en minder kans op aanrijdingen heeft.
- De kattin wordt niet meer krols, een krolse kattin in huis is niet altijd aangenaam.
- De kattin kan wat rustiger van karakter worden, een aangename huisgenoot.
- Mammatumoren of tumoren van de melkklieren komen voor bij oudere katten die niet gesteriliseerd zijn (ook zeer vaak bij kattinnen die de pil krijgen!). Deze tumoren (=kanker) ontwikkelen zich onder invloed van geslachtshormonen. Als de kattin op vrij jonge leeftijd gecastreerd wordt, verdwijnt ook de invloed van deze geslachtshormonen.
- Vaak ontwikkelen niet-gecastreerde kattinnen (en zeker kattinnen die de pil krijgen!) een ontsteking van de baarmoeder (pyometra). Kattinnen die wel gecastreerd zijn kennen dit probleem niet.
Nadelen
Sterilisatie heeft inderdaad enkele nadelen. Deze nadelen zijn eerder zeldzaam en wegen dus niet op tegen de voordelen.
- De kans op overgewicht neemt toe na sterilisatie. Men ziet dat de kattin na de operatie tot 18% meer voedsel opneemt dan voor de operatie. Doordat de kat rustiger wordt na de sterilisatie, zal haar energiebehoefte tot 33% lager liggen dan voorheen. Deze twee factoren werken een grotere kans op overgewicht in de hand. Mits een goede preventieve light voeding kan dit allemaal vermeden worden.
- Bij sommige rassen (bv.Pers) ziet men een verhoogde kans op blaasstenen. Bij de katten zijn er 2 soorten stenen. Bij een oudere kattin worden vaker calcium-oxalaatstenen beschreven, bij jongere kattinen struvietstenen. Doordat de gesteriliseerde kattin meer kans heeft op overgewicht, zal ze minder gaan bewegen en zal ze zich minder naar de kattenbak verplaatsen. De urine zal zich dan meer concentreren en door de pH verschuiving ontstaat de grotere kans op blaasstenen.
Sterilisatie vs Pil
Enkele nadelen van de pil:
- Kankerverwekkend: onder invloed van de geïnjecteerde hormonen zien we een sterke stijging van vooral melkkliertumoren en in mindere mate van baarmoedertumoren
- Sterk verhoogd risico op baarmoederontstekingen (pyometra). Dit kan alsnog leiden tot een sterilisatie omdat een pyometra door middel van medicatie soms moeilijk te behandelen is.
Ideale leeftijd
Katten kunnen al gesteriliseerd worden vanaf 6 maand, in zeldzame gevallen kan een kat kan wel reeds drachtig worden vanaf 5 maand. Het is dus niet nodig om te wachten tot de kattin 9 of zelfs 12 maand oud is.
Procedure
Indien u uw kattin wil laten steriliseren kan u naar ons bellen voor een afspraak. Uw kattin wordt dan de dag zelf tegen 9 uur nuchter binnen gebracht, dit betekent dat als u de avond ervoor gaat slapen u het eten van de poes weg neemt. De dierenarts kijkt dan voor opname nog even de kattin na of deze gezond is (naluisteren hart enzo). Daarna wordt dan de operatie uitgevoerd, één dierenarts voert deze uit en een andere volgt de narcose en de recovery op. Bij de kattin wordt een snede in het midden van de buik gemaakt en worden de ovaria en de baarmoeder verwijderd. De wonde wordt onderhuids gehecht en antibiotica en pijnstilling worden toegediend. Likken of bijten aan de wonde is verboden. Indien de kattin dit toch wil doen zal een t-shirt, oude pyama of zelfs een plastic halskraag nodig zijn om de wonde te beschermen. De kattin mag dan 's avonds weer worden opgehaald.