Proficiat met uw nieuwe pup. U zal ongetwijfeld veel plezier aan mekaar beleven. Graag zetten we een paar zaken op een rijtje voor u.
Vaccinatie:
Uw pup heeft de eerste vaccinatie meestal al gehad op de leeftijd van 6 weken bij de fokker. Op 9 en12 weken ouderdom moet uw pup nogmaals gevaccineerd worden. Nadien volgt jaarlijks een booster. U ontvangt van ons een oproepkaartje of mail als het tijd is voor het herhalingsvaccin.
Als u met uw pup vaak in contact komt met andere honden (hondenschool, tentoonstellingen/shows, pension/hotel) dan is het aan te raden hem/haar jaarlijks in te enten tegen de kennelhoest. Dit kan via een neusspray of prik.
Een bijkomende inenting tegen rabiës is wettelijk verplicht als u uw hond mee wilt nemen naar het buitenland, of zelfs de Ardennen. Toegediend na de leeftijd van 3 maanden is deze vaccinatie gedurende 3 jaar geldig. Meer info over vaccinaties en de ziekten kan u hier vinden.
Parasieten:
-
Ontworming : tot een leeftijd van 6 maanden is het verstandig uw pup elke maand te ontwormen. Hierna is een herhaling om de 3 maanden voldoende: 1x per seizoen.
-
Ontvlooien : elke maand een druppeltje in de nek is een uitstekende preventie tegen ongewenste parasieten. Volwassen vlooien voeden zich op uw huisdier, en laten hun uitwerpselen in de vacht na. U ziet dit als kleine zwarte puntjes, die verteerd bloed bevatten. De eitjes, larven en poppen van de vlo komen echter in de directe omgeving van uw huisdier voor! Bij besmetting is het dan ook noodzakelijk uw huis mee te behandelen.
-
Tekenbehandeling: hetzelfde preparaat als u gebruikt tegen de vlooien is ook werkzaam tegen teken.
-
Oormijt: dit zijn mijten die in de gehoorgang leven en rondkruipen. Ze veroorzaken veel jeuk, uw hond gaat zich vaak aan de oren krabben en met de kop schudden. In het oor zult u ook veel bruin/zwart oorsmeer zien. In onze praktijk controleren we de oren bij elk consult zo kunnen mogelijke problemen direct behandeld worden.
Meer info over parasieten kan u hier vinden.
Identificatie:
Elke pup dient, wettelijk verplicht, geïdentificeerd te worden dmv een microchip. Deze microchip, ter grootte van een rijstkorrel, wordt links in de hals ingeplant via een injectie. Als uw huisdier verloren raakt kan de dierenarts, politie of het asiel de code van uw hond lezen met een scanner en via een databank op internet u, zijn baasje, snel terugvinden.
Voeding:
Voor het aantal voedingen per dag kunt u volgend schema aanhouden: op 2-3 maanden leeftijd: 4 maaltijden per dag ; 3-6 maanden leeftijd: 3 maaltijden per dag
en ouder dan 6 maanden: 2 maaltijden per dag
Omdat het tijdstip waarop een hond 'volwassen' is, afhankelijk is van het ras, blijkt het moment van omschakelen naar volwassen voeding dan ook voor ieder ras
anders. Wat u gemiddeld kunt aanhouden is het eerste levensjaar PUPPYvoeding en nadien overstappen op een ADULT voeding. De hoeveelheid voer is sterk afhankelijk van merk en kwaliteit, wij staan u graag bij met advies.
Wisselen tanden:
Rond de leeftijd van 3-4 maanden begint uw pup zijn melktanden te verliezen. Dit kan gepaard gaan met hardnekkig bijtgedrag of overdreven speekselen. De volwassen tanden breken door van de snijtanden midden-voor naar de kiezen achter in de kaak toe. Dit duurt gemiddeld 3-4 maanden. Indien de melktanden naast de volwassen tanden blijven staan, dienen deze operatief verwijderd te worden.
Socialisatie: Gedurende de eerst 12 weken van zijn/haar leven staat uw pup het meest open voor indrukken van buiten af. Hij/zij zit in de socialisatieperiode. Het is belangrijk dat u uw pup blootstelt aan zoveel mogelijk verschillende situaties, omgevingen, mensen, dieren,...
Castratie/sterilisatie:
Vanaf de leeftijd van 6 maanden kan uw hond gesteriliseerd/gecastreerd worden.
Bij teefjes wordt vaak gewacht tot 3 maanden na de eerste loopsheid als ideale tijdstip. Vermits de helft van de oude teefjes problemen krijgt met baarmoederontsteking, hormoonafhankelijke suikerziekte of melkkliertumoren raden we deze operatie ten zeerste aan. Vraag gerust meer uitleg of kijk alvast eens hier!