Wanneer u uw huisdier mee op reis neemt bent moet u zich houden aan de buitenlandse wetgeving die voor elk land specifiek is.
Enkele aandachtspunten voor landen binnen de EU:
- De dieren moeten een chip hebben en een geldig Europees paspoort.
- De dieren moeten ingeënt zijn tegen rabiës tenminste 21 dagen voor de reis.
- Indien u met meer dan 5 dieren reist valt u onder commercieel verkeer en kunnen er andere regels gelden.
- Indien het dier alleen reist geldt dit als handel en gelden er andere regels.
- Reizen met dieren jonger dan 3 maanden is niet toegestaan (omwille van rabiës), rabiës mag pas vanaf 12 weken leeftijd geënt worden en er is een wachttijd van 21 dagen.
Elk land binnen de EU kan ook nog eens andere regels hebben, deze kan u voor elk land apart hier vinden.
Voor landen buiten de EU gelden weer andere regels, deze kan u hier vinden.
Reisziekte is een toestand waarbij endolymfe (de vloeistof in de halfcirkelvormige kanalen in de oren) in beroering wordt gebracht met als gevolg verwarring door het verschil tussen de waargenomen beweging en de werkelijke beweging (desoriëntatie). Dit kan leiden tot misselijkheid, braken, speekselen, rusteloosheid en opgewondenheid. Wij hebben bij ons in de praktijk reispilletjes die deze misselijkheid tegengaan en die braken kunnen voorkomen waardoor reizen voor u en uw hond een betere ervaring wordt.
Op vakantie met uw huisdier: Checklist
Uw hond brengt samen met u de vakantie door in het buitenland:
Indien u nog geen vakantiebestemming heeft gekozen en toch de hond wil meenemen, is het belangrijk even stil te staan bij de voor- en nadelen van het reizen met uw huisdier. Niet alle landen en verblijfplaatsen zijn even hondvriendelijk.
Bij de toeristische dienst van uw vakantieadres kunt u zich informeren over hondvriendelijke plekken en activiteiten in de buurt. U komt er dan achter wat uw beperkingen, maar ook uw leuke voordelen zijn tijdens een vakantie met uw huisdier.
Soms is het beter om een hond thuis te laten of onder te brengen in een pension.
Maar vaak, als u actief bent op vakantie en voorzieningen treft voor een aangename hondenvakantie, is een verblijf met de hond een hele leuke en rijke
ervaring!
Warme en vochtige klimaten zijn vaak niet geschikt om een hond mee te nemen. Zeker honden met korte snuiten of oudere honden hebben meer last van het verblijf in een warm land.
Ten laatste 1 maand voor vertrek:
-
Identificatieplicht: verplichte chip en een geldig europees paspoort
-
Vaccinatieplicht: verplichte rabiës vaccinatie
-
Bij twijfel, contacteer de praktijk om zich u ervan te vergewissen dat uw hond voldoet aan alle eisen!
Ten laatste 14 dagen voor vertrek:
-
Hartwormpreventie: uw dierenarts zal u adviseren over de risicogebieden waar infectie met hartworm voorkomt. Een simpele preventieve ontwormingstablet kan u veel leed besparen. Bij langdurig verblijf is het belangrijk maandelijks te ontwormen, zowel als 1 maand na thuiskomst en 2 maanden na thuiskomst (Milbemax, Milpro).
-
Preventieve behandeling tegen vlooien en teken: maandelijks pipet (Vectra, Advantix), tablet (Nexgard, Bravecto) of een halsband (Scalibor)
-
Leishmaniose: deze ziekte wordt overgedragen door zandvliegjes. Voornamelijk in mediterrane landen is dit een veel voorkomende en dodelijke ziekte bij honden. Preventie kan door maandelijks pipet (Vectra), tweewekelijks(Advantix) of een halsband (Scalibor: werkt pas optimaal nadat de hond hem gedurende 2 weken om heeft)
Ten laatste enkele dagen voor vertrek:
Wat mee te nemen:
-
voldoende voer + beloningssnoepjes
-
extra halsband / lijn
-
eventueel een penning waarop het vakantieadres en uw telefoonnummer op vermeld staat
-
paspoort (+ rabiëspenning)
-
in sommige landen moeten de honden een muilband om en/of altijd aangelijnd zijn op openbare plaatsen!!!
-
medicijnen (bij chronisch zieke honden)
-
medicatie tegen reisziekte
-
ontworming
-
vlooien – en tekenbehandeling
-
tekentang (zie afbeelding)
-
flesje ontsmettingsmiddel
-
steriele gaasje en verband
-
rectale thermometer (normale temperatuur van een hond is <39°C)
Bij gevoelige honden kunt u wat medicatie meenemen tegen braken, diarree, koorts, pijn,... Vraag gerust om advies bij uw dierenarts.
Uw hond brengt de vakantie door in het pension:
6 maanden voor vertrek:
-
Selecteer ruim op voorhand een pension. Bij vele pensions is reeds 6 maanden voor de reguliere vakantieperiodes de kennel al volgeboekt. Reserveer dus tijdig!
-
Vraag bij het gereserveerde pension de toelatingsvoorwaarden. Bijv. moet u een eigen dekentje meebrengen, speeltjes, wat met de voeding,...
-
Overleg met het pension ivm speciale eisen. Bijv. indien uw hond een speciaal dieet moet volgen of medicijnen moet krijgen voor chronische klachten.
-
Informeer welke dierenarts het pension aanhoudt, en overleg eventueel indien u wenst dat uw eigen dierenarts gecontacteerd wordt bij eventuele problemen.
6 weken voor vertrek:
-
Check of uw hond in de volgende 2 maanden een herhaling van de jaarlijkse vaccinatie nodig heeft. Indien dit zo is, dan raden wij u aan om ten laatste 14 dagen voor vertrek naar het pension deze prik te laten geven.
-
Kennelhoest is een vervelende (virale en/of bacteriële) ontsteking van de luchtwegen die honden kunnen oplopen tijdens intensief contact met andere huisdieren. Het is dus belangrijk uw hond ten laatste 10 dagen voor het verblijf te laten vaccineren tegen kennelhoest.
Enkele dagen voor vertrek:
-
Uw hond komt in het pension in aanraking met veel andere honden. Een besmetting met vlooien is dus goed mogelijk. Wij raden u absoluut aan om de hond enkele dagen voor het verblijf te behandelen met een vlooienbestrijdingsmiddel.
-
Indien u een loopse teef heeft, kunt u dat beter even melden bij de pensionhouder
-
Wij raden u aan om uw huisdier VOOR en NA zijn verblijf in het pension te ontwormen.