Bij het castreren van je kat knipt de dierenarts de zaadleiders door en verwijdert de testikels (zaadballen). Door castratie stopt de productie van testosteron bij je kater.
Voor de ontwikkeling van de kater is het aan te raden om hem niet voordat hij 4 of 5 maanden oud is te laten castreren. Rond die tijd zal hij voor het eerst geslachtsrijp worden (vaak met een half jaar). Zodra hij begint met sproeien is het verstandig om hem direct te laten castreren. Doet je dit niet dan zal het moeilijk worden om je kater dit na de castratie nog af te leren. Bij 5 op de 100 katten zal het sproeien niet overgaan na castratie. Het is verstandig om je kater tenminste voordat hij 1 jaar oud wordt te laten castreren.
Voordelen:
- Bij castratie kater worden de behoeftes van de kater minder. Dit komt omdat de testosteron productie weg zal vallen. Hierdoor wordt de kater rustgevender. Dit is te merken naar andere katers toe, maar ook naar de mens toe.
- Het is een feit dat katers die gecastreerd worden langer leven dan katers die niet gecastreerd worden.
- Is je kater hele dagen op stap? Een groot voordeel is dat de kat zich meer bij huis zal vinden. Dit komt omdat die niet meer de behoefte heeft om de straten af te zoeken naar een vrouwelijke kat.
- Gecastreerde katers hebben minder kans op ziektes. Zoals al leucose en katten AIDS.
- Er bestaat ook de kans dat de kater minder gaat sproeien om zijn territorium af te baken. Dit is helaas geen zekerheid.
De Nadelen van een castratie bij een kater zijn:
Er zitten helaas ook nadelen aan een castratie bij de kater. Deze nadelen zijn:
- Katten die gecastreerd worden hebben een hogere kans op blaas- en urinewegproblemen.
- Tijdens de operatie moet de kat volledig in slaap. Dit brengt altijd een heel klein risico met zich meer.
- Er is een grotere kans dat de kater wat in gewicht aankomt.
Procedure
Indien u uw kater wilt laten castreren kan u naar ons bellen voor een afspraak. Uw kater wordt dan de dag zelf tegen kwart voor 9 nuchter binnen gebracht. De dierenarts kijkt dan voor opname nog even de kater na of deze gezond is (naluisteren hart enzo). Tijdens de voormiddag wordt de operatie uitgevoerd, één dierenarts voert deze uit en een assistent volgt de narcose en de recovery op. Likken of bijten aan de wonde is verboden. Indien de kat dit toch wil doen zal een t-shirt, oude pyama of zelfs een plastic halskraag nodig zijn om de wonde te beschermen. De kater wordt dan 's avonds juist voor het spreekuur opgehaald waar u dan ook de nodige uitleg krijgt van een dierenarts. Het is belangrijk dat als u terug thuis u de kater rustig houdt en ergens warm legt, dit voor een spoedig herstel te bevorderen.