De verzorging van het konijn

Om te weten hoe je een konijn moet verzorgen moeten we eerst het konijnengedrag nader bekijken.

Konijnen zijn heel sociale dieren, in het wild leven ze nooit alleen.
Het is dus aangeraden als je denkt over de aanschaf van een konijn er altijd minstens twee te nemen.

De beste combinatie tussen twee konijnen is een gecastreerde ram met een gecastreerde voedster. Ze zullen vaak als een echt koppel door het leven gaan.

Twee rammen samen zullen vaak gaan vechten, vooral als ze niet gecastreerd zijn.

Dit is geen exacte wetenschap en er zullen altijd gevallen zijn waarbij het wél goed zal verlopen, kijk vooral naar het karakter van je konijn en zet geen twee dominante karakters samen. Om dominantie te dimmen is castreren en steriliseren altijd aangeraden, zowel bij de rammelaar als bij de voedster.

De koppeling van je konijnen is een belangrijk proces, indien je hier zelf niet veel ervaring mee hebt kun je best advies inwinnen en je goed inlezen. 
Voordat je je konijnen introduceert aan elkaar moet je zorgen dat je een neutrale ruimte hebt. Dwz een plek waar geen van beide konijnen ooit al is geweest. Zo hangen er nergens geurtjes van elkaar. Indien je zo een plek hebt (bv de badkamer), kan je de konijnen hier samen zetten. Je gaat ondervinden dat ze meteen de rangorde zullen bepalen, ze kunnen elkaar gaan bespringen en berijden, dit is geen enkel problemen zolang er geen bloed bij komt kijken. Uiteindelijk zullen ze kalmeren en elkaar beginnen wassen, dan is de koppeling geslaagd. Dit kan enkele uren duren en bij moeilijke karakters zelfs enkele dagen.
Dit proces herhaal je telkens als je een nieuw konijn bij je huidige groep zet.

Neem je twee konijnen van hetzelfde nestje?

Laat de geslachten controleren bij de dierenarts. Mannetjes zijn vruchtbaar vanaf 3 maanden, vrouwtjes vanaf 4 maanden. Zet ze dus tijdig apart en laat ze castreren. Dit kan bij mannetjes vanaf 4 á 5 maanden en bij vrouwtjes vanaf 5 á 6 maanden. Na de castratie is een rammelaar nog 3 weken vruchtbaar! Na de van elkaar gescheiden periode zal je ze terug moeten koppelen zoals hierboven beschreven.

 

Zindelijkheid

 Ja! Een konijn kan zindelijk gemaakt worden. Wel vergt dit tijd en motivatie.

Konijnen zijn van nature redelijk propere dieren, ze plassen en keutelen vaak op dezelfde plaats. Sommige konijnen doen dit in hun hok zelfs automatisch. Andere vergen wat meer werk.
Als een konijn overal keutelt kan dit te maken hebben met territoriaal gedrag, ze willen hun geur verspreiden. De eerste stap is dus castreren (zowel een voedster als een rammelaar kunnen dit gedrag vertonen).

Het is verstandig om gebruik te maken van een konijnentoilet, deze zet je op de plaats waar het konijn vaak plast en keutelt. Een konijnentoilet kan een kattenbak zijn met vulling (bv krullen, stropellets,…). Let erop dat de vulling van de bak niet dezelfde is als deze die in de rest van de kooi liggen. Anders kunnen ze geen onderscheid maken tussen wc en hok!
Elke keutel die niet in de bak ligt veeg je op en leg je zelf in het toilet. Met tijd leert het konijn dat hij op het toilet zijn behoefte moet gaan doen.
Een tip om dit proces te versnellen: hang een hooiruif bij het toilet (konijnen keutelen vaak terwijl ze eten).

Ververs het toilet regelmatig, als het te vol komt te liggen zal je konijn er niet meer op  willen omdat ze zichzelf graag proper houden.  Zorg ook dat het toilet groot genoeg is.

 

Ruimte

In tegenstelling tot wat mensen denken, heeft een konijn veel ruimte nodig. De standaard konijnenhokken zijn vaak te klein. Een konijn moet kunnen rennen en springen. Je zal zien als je je konijnen de ruimte geeft ze binky’s gaan maken. Dit zijn gekke sprongen puur omdat ze blij zijn. Extra ruimte creëren kun je doen door bv een ren aan het verblijf te maken.

 

Vachtverzorging

Kortharige konijnen vergen bijna geen vachtverzorging. Kortharige konijnen zullen zelf hun vacht wassen en bijhouden, soms kunnen ze bij de kont klitten krijgen. Dit kun je best regelmatig controleren, zeker in de zomer wanneer er vliegen rondvliegen die hier eitjes in kunnen leggen. Langharige konijnen zullen wel wat verzorging vragen, deze moet je regelmatig kammen om klitvorming te voorkomen. Rassen zoals Angora’s moeten regelmatig naar de trimster.

 

Tam maken

Laat je konijnen eerst wennen aan de nieuwe omgeving, eens gewend kun je ze stilaan proberen tam te maken.

Heel belangrijk: een konijn houdt er NIET van om opgepakt te worden! Het zijn prooidieren en zullen dit als een enge ervaring onthouden. Als het niet noodzakelijk is doe dit dan ook niet! Laat ze liever naar je toe komen, ga bij ze in de kooi zitten en laat ze aan je ruiken. Uiteindelijk zullen ze je vertrouwen, snoepjes kunnen hierbij helpen.

Heb je nog vragen over het gedrag van je konijn of ervaar je problemen? Bel gerust naar onze praktijk en vraag naar Nathalie voor tips en tricks!