Een gebitsprobleem (of tandvleesprobleem) is één van de meest vastgestelde problemen bij de hond en de kat in de dierenartsenpraktijk. Bij 85% van de honden en katten met een leeftijd ouder dan 3 jaar wordt een zodanige graad van tand(vlees)aantasting vastgesteld dat er een bepaalde (preventieve) behandeling verantwoord is.
Een goede mondhygiëne is belangrijk voor de algemene gezondheid (longen, hart, lever, nieren), daar tandplak en tandsteen een ophoping van bacteriën in de mond zijn en deze via de ademhaling en het eten het lichaam mee naar binnen kunnen gaan. Een preventieve aanpak en/of een intensieve reiniging van het gebit is daarom geen overbodige luxe.
De mondproblemen beginnen vaak met een ophoping van tandplak, een kleverige laag die continu op de tanden wordt gevormd. Als een behandeling uitblijft, kan de tandplak verkalken tot tandsteen, dat stevig vastzit op de oppervlakte van de tanden. Tandplak en tandsteen kunnen aanleiding geven tot gingivitis of tandvleesontsteking. De tandvleesontsteking is erg pijnlijk voor uw kat/hond, zeker tijdens de maaltijden, en kan leiden tot parodontale aandoeningen. Tandplak zorgt er bovendien voor dat de structuren die de tanden ondersteunen, worden beschadigd, zodat de tanden los komen te zitten. Infecties, ten gevolge van tandaandoeningen, zijn verantwoordelijk voor een slechte adem. Daarenboven kunnen zich vanuit de infectie bacteriën verspreiden via de bloedbaan van uw huisdier, bacteriën, die zich vervolgens nestelen in vitale organen, zoals het hart, de lever en de nieren.
Een overzichtje van de gevolgen van een slechte mondhygiëne bij uw huisdier:
- ontwikkeling van tandsteen;
- een slecht ruikende adem;
- rood en gezwollen tandvlees;
- teruggetrokken tandvlees;
- loszittende en rottende tanden;
- hevig kwijlen;
- pijn;
- niet meer willen eten.
Kan ik voorkomen dat mijn huisdier tandsteen krijgt?
Sommige rassen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van tandsteen dan andere. Vooral de kleinere rassen zoals de Yorkshire Terrier en de poedels hebben al heel vroeg last van tandproblemen. Maar ook binnen hetzelfde ras zien we vaak individuele verschillen. Dit komt doordat de vorming van tandplak en tandsteen onder andere beïnvloed wordt door de zuurtegraad van het speeksel, en dit is voor elk individu een klein beetje anders. Ook de leeftijd speelt een rol: hoe ouder uw dier, hoe groter de kans dat hij of zij tandsteen ontwikkelt. Daarom vormt de tandcontrole dan ook een belangrijk onderdeel bij de controle van uw senior-huisdier.
Er zijn echter een aantal zaken waarop u kan letten om de vorming van tandsteen tegen te gaan:
Tandenpoetsen is de meest ideale methode om tandplak te verwijderen. Het is best dat u dit al op jonge leeftijd aanleert, zodat uw huisdier dit gewend wordt. Het is een ideale manier om parodontitis tegen te gaan. U kan tandpasta (Orozyme tandpasta) en een honden- of kattentandenborstel verkrijgen bij uw dierenarts. Er bestaan tandenborstels die men op de vinger kan plaatsen, en er zijn gewone met een grote kant (voor grote honden) en een kleine kant (voor kleine honden, pups en katten).
Het is aangeraden om de tanden iedere dag te poetsen, maar de meeste eigenaars poetsen 2-3x/week. De vorm en grootte van het gebit van uw huisdier is totaal anders dan uw eigen gebit. Een normale tandenborstel wordt daarom afgeraden. Dit geldt ook voor gewone tandpasta omdat deze fluor bevat, mensen slikken deze tandpasta niet door maar honden of katten doen dit wel.
Dieetvoeding en kauwproducten:
Speciaal ontwikkelde kauwproducten (Orozyme kauwstrips) kunnen de afzetting van tandplak en tandsteen aanzienlijk verminderen. Er bestaat ook een product (Vet aquadent) dat u in het drinkwater van uw hond/kat kunt doen, dat de vorming van tandplak tegengaat, alsook het ontstaan van een slecht ruikende adem. Dieetvoeding is zodanig samengesteld, dat tandplak en tandsteen op verschillende niveaus bestreden worden. De textuur van deze brokken is anders en ze bevatten meer vezels waardoor de broken niet zo snel uit elkaar vallen en een natuurlijk veegeffect hebben waardoor zo tandplak verwijderen. Bij katten in het algemeen is het moeilijker om tanden te poetsen, en wordt er gekozen om een gebitsverzorging te doen aan de hand van een dieetvoeding of Vet aquadent.
Sinds kort hebben we ook de bucco-fresh dental croqs, deze bevatten de speciale alg "Ascophyllum nodosum" afkomstig uit de zee. Bestandelen uit deze alg worden opgenomen uit de darm en uitgescheiden via de speekselklieren, ze gaan de vorming van tandsteen tegengaan en het reeds bestaande tandsteen poreus maken waardoor het gaat afbrokkelen.
Periodieke controle:
Hou ook regelmatig zelf een controle. Let hierbij vooral op geelverkleuring van de tanden, stinkende adem, pijn bij het eten, overmatig speekselvloei, uitvallen van tanden. Al deze dingen kunnen bijdragen tot het langer gezond houden van uw huisdier zijn tanden, toch is dit alles echter nog niet genoeg en zal uw huisdier binnen gebracht moeten worden zodat wij ze zuiver kunnen maken. Het tandsteen wordt dan ultrasonisch verwijderd onder verdoving. Dit is een mechanische reiniging waarbij er door middel van een hoge frequentie trilling tandsteen los wordt gemaakt van de onderliggende tand. Na verwijderen van het tandsteen worden de tanden gecontroleerd en worden eventueel zieke tanden getrokken. Als laatste worden de tanden gepolijst, wat de tanden weer gladder maakt en de aanhechting van bacteriën voorkomt.